Dopisno takmičenje

Dopisno takmičenje je prvi nivo Turnira mladih fizičara. Ovaj nivo takmičenja je individualnog karaktera. Ove godine, prvi nivo Turnira mladih fizičara ima malo unapređenu formu o kojoj možete pročitati više u nastavku. Kao i do sada, pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola na teritoriji republike Srbije – dovoljno je samo da žele da se bave fizikom!

Individualni nivo takmičenja će se odvijati u tri etape počev od danas 1. avgusta 2019. godine, pa sve do 15. novembra 2019. godine. Zadaci za naredni ciklus takmičenja nalaze se ovde, a uskoro će se na istom mestu naći i spisak inicijalne literature koja može pomoći pri rešavanju zadataka.

Video prijavljivanje: Prijava za novi ciklus takmičenja odvija se preko ove forme i potrebno je odabrati jedan od 17 zadataka i pripremiti kratak video snimak u kome je demonstriran jedan od 17 fenomena. Ovaj zadatak ne mora biti isti kao zadatak na kome će se raditi u nastavku takmičenja. Krajnji rok za prijavu je 15. septembar u 23:59 po lokalnom vremenu. Moguće je (i poželjno) prijaviti se i ranije nakon čega ćete dobiti instrukcije za sledeće nivoe i time više vremena da na njima radite. Video snimci će biti deljeni online kroz kanale Turnira mladih fizičara, a autori najpopularnijih snimaka će biti nagrađeni.

Prvi eksperiment: Svi učenici koji se prijave za takmičenje će nakon prijavljivanja (a najkasnije 16. septembra) dobiti detaljne instrukcije kako da izvedu eksperiment u vezi sa jednim od 17 zadataka po izboru komisije. Obrađene rezultate u skladu sa zadatim instrukcijama biće potrebno poslati najkasnije do 15. oktobra u 23:59 po lokalnom vremenu. Najbolji radovi će biti nagrađeni.

Dopisno takmičenje: Nakon urađenog zadatog eksperimenta, svi zainteresovani takmičari biraju jedan od 17 zadataka istražuju ga i šalju svoje rešenje u formi izveštaja najkasnije do 15. novembra u 23:59 časova po lokalnom vremenu. Izveštaj bi trebalo da sumira istraživanje i objašnjenje zadatog fenomena. Smernice za pisanje izveštaja možete preuzeti ovde. Smernice nisu obavezujuće – svi pristigli izveštaji će biti ravnopravno razmatrani. Dužina izveštaja nije ograničena, ali se savetuje da ukupan broj reči bude oko 3000. Izveštaj obavezno poslati u .pdf  formatu. Ovde možete videti najbolje ocenjeni izveštaj sa prošlogodišnjeg Dopisnog takmičenja. Autor je Petar Petrašinović, tadašnji učenik gimnazije „Vuk Karadžić“ u Trsteniku.

Detaljne instrukcije za svaki nivo takmičenja će takmičarima koji se prijave stizati na mejl, a sažeta objašnjenja će se nalaziti i ovde i na našim fejsbuk i instagram stranama. Najbolji učesnici dopisnog takmičenja biće pozvani da prisustvuju besplatnim pripremama u Istraživačkoj stanici Petnica polovinom decembra 2019. godine. Za sva eventualna pitanja obratite nam se na:srbypt@dfs.rs. Neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

Zatvoreno za komentare.