50. IPhO – Израел

50th International Physics Olympiad

Tel Aviv, Israel

7-15 July 2019

50. Међународна олимпијада из физике за ученике средњих школа је одржана од 7. до 15. јула 2019. године у Тел Авиву у Израелу. Наши ученици су постигли одличан успех освојивши две сребрне и три бронзане медаље:

Алекса Милојевић Математичка гимназија, Београд 4. разред сребрна медаља
24.5 поена
Димитрије Павлов Гимназија „Вук Караџић“, Лозница 4. разред сребрна медаља
22.8 поена
Добрица Јовановић Математичка гимназија, Београд 2. разред бронзана медаља
17 поена
Александар Станојчић Математичка гимназија, Београд 4. разред бронзана медаља
13.2 поена
Богдан Рајков Математичка гимназија, Београд 3. разред бронзана медаља
12.8 поена

С обзиром на прилично тешке задатке, границе за медаље су биле редом 27.2, 17.1, 11.2 и 8.3 за златну, сребрну, бронзану и похвалу. У незаваничном екипном пласману остварено је одлично 16. место, што је сличан пласман као прошле године кад смо заузели 14. место. Занимљиво је да су, као и прошле године, од европских (или делимично европских) земаља испред нас само Русија, Румунија и Турска.

Стручни руководиоци екипе су били проф. др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и доцент др Владан Павловић са Природно-математичког факултета у Нишу.

За успехе наших ученика свакако су заслужни и њихови наставници. Димитрију је предавао Драган Станковић, Александру и Алекси Наташа Чалуковић и Игор Салом, Добрици Наташа Чалуковић, а Богдану Иван Станић.

Честитамо свим нашим ученицима који су освојили медаље, њиховим наставницима и колегама који су реализовале такмичења из физике у Србији!

Овогодишњим успехом укупан биланс награда ученика из наше земље на Међународној олимпијади из физике се повећао на 6 златних, 34 сребрнe, 58 бронзаних медаља и 49 похвала.

Задатке са такмичења можете погледати овде.

Екипа Србије на IPhO 2019
Екипа Србије на IPhO 2019, слева надесно: Алекса Милојевић, Богдан Рајков, Александар Станојчић, Добрица Јовановић, Димитрије Павлов.

Припреме за Међународну олимпијаду из физике су одржане од 3-14. јуна на Институту за физику у Београду и Физичком факултету Универзитета у Београду. На припремама су ученици радили експерименталне вежбе са ранијих међународних и националних олимпијада које су биле постављене у Институту за физику, студентске вежбе у лабораторијама Физичког факултета, као и теоријске задатке по избору чланова Државне комисије за такмичења из физике која је реализовала припреме.

Овај унос је објављен под IPhO и означен са . Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.