Такмичење „Beamline for schools“ у организацији CERN-a

Европска организација за нуклеарна истраживања (CERN) организује такмичење „Beamline for schools“. На такмичењу могу учествовати тимови средњошколаца. Задатак тима је да осмисли експеримент који се може обавити користећи постројења која постоје у CERN-у. Предлози експеримената ће бити разматрани од стране стручњака из CERN-а и најуспешнији тимови ће бити позвани да изведу предложени експеримент у CERN-у.

Тимови се могу састојати од највише 30 средњошколаца и бар једног супервизора (наставник физике, истраживач из института, професор или асистент на факултету,…) при чему на само извођење експеримента у CERN-у може доћи највише 9 чланова тима (који морају имати бар 16 година) и један или два супервизора. Рок за регистровање тимова је 31. јануар 2015, рок за слање предлога експеримента је 31. март 2015, а победнички тимови ће изводити експеримент током једне недеље у августу, септембру или октобру.

Званичне информације о овом такмичењу које се 2015. године организује други пут можете наћи на страници:
http://beamline-for-schools.web.cern.ch/

Заинтересовани ученици могу добити подршку од Предрага Миленовића и Милоша Ђорђевића (тренутно раде у ЦЕРН-у) и Душка Латаса (Физички факултет Универзитета у Београду). Контакт особа је Душко Латас (latas@ff.bg.ac.rs).

Овај унос је објављен под Обавештења. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.