44. IPhO – Danska

44th International Physics Olympiad

Copenhagen, Denmark

7-15 July 2013.

 

Ekipa Srbije za 44. Međunarodnu olimpijadu iz fizike je određena na osnovu rezultata Srpske fizičke olimpijade. Ekipu su činili:

  1. Milan Krstajić, Matematička gimnazija, Beograd
  2. Ilija Burić, Matematička gimnazija, Beograd
  3. Uroš Ristivojević, Matematička gimnazija, Beograd
  4. Ivan Tanasijević, Matematička gimnazija, Beograd
  5. Luka Bojović, Matematička gimnazija, Beograd

Drugoplasirani sa Srpske fizičke olimpijade Ivan Stošić iz Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu nije bio u mogućnosti da učestvuje na olimpijadi zbog učešća na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike koja se održala u isto vreme i na kojoj je osvojio srebrnu medalju.

Vođe ekipe su bili dr Aleksandar Krmpot i dr Nenad Vukmirović iz Instituta za fiziku u Beogradu.

Zvanični sajt olimpijade možete pogledati ovde.

Dan 1 – 7. jul

Ekipa Srbije je bezbedno stigla u Kopenhagen, mesto održavanja 44. Međunarodne olimpijade iz fizike. Zanimljivo je da je jedan od glavnih sponzora takmičenja kompanija Karlsberg, ali bez obzira na to konzumiranje alkohola je zabranjeno za učenike. Takmičari i vođe ekipe su prevezeni autobusom od aerodroma do hotela i hostela u kojima su smešteni. U autobusu su najprimetniji bili učenici iz Holandije koji su svi nosili narandžaste šešire, a na razočarenje takmičara iz Srbije među vođama holandske ekipe nema Robina van Persija, Ruda van Nistelroja i Marka van Bastena. Primetni su bili i učenici iz Surinama čija je pojava dovela do diskusije da li bi oni bili bolji sprinteri na 200 metara ili na 400 metara.

Dan 2 – 8. jul

Prenos uživo otvaranja olimpijade mogli ste da pratite u ponedeljak, 8. jula 2013. u 9:30. Snimak otvaranja možete pogledati na ovoj stranici. Nakon ceremonije vođe ekipe su prešli na diskusiju i prevođenje teorijskih zadataka, koje je trajalo do 6 ujutru narednog dana. Zadaci su bili kineskog stila – preobimni s obzirom da je vreme na raspolaganju za njihovu izradu 5 sati. Za učenike su posle ceremonije otvaranja ovog dana organizovane ekskurzije u obližnje parkove i zabavne parkove.

Dan 3 – 9. jul

Ovaj dan je, kad su u pitanju učenici, bio rezervisan za izradu teorijskih zadataka. Učenici su popodne imali priliku i da obiđu Nils Bor institut.

Vođe ekipe su ovog dana obišli Nils Bor institut, a posebno hodnike istog koji ne izgledaju nešto spektakularno – čak bi se moglo reći da su hodnici u Institutu za fiziku reprezentativniji. Nakon toga su odvedeni na ručak u bolnicu – mesto obedovanja se posebno „svidelo“ vođi ekipe jedne od bivših jugoslovenskih republika. Popodne je bilo rezervisano sa obilazak Kopenhagena brodićem koji plovi kanalima danske prestonice, a veče za prijem u kompaniji Karlsberg, sponzoru takmičenja. Uveče su vođe ekipe dobile i radove učenika za pregledanje.

Dan 4 – 10. jul

Učenici su posetili zabavni park Tivoli u centru Kopenhagena, a aktivnosti naših takmičara zabeležili su i reporteri biltena olimpijade.

Vođe ekipe su dan iskoristile za diskusiju eksperimentalnih zadataka i njihovo prevođenje. Ono je ovog puta nešto kraće potrajalo – završeno je oko 3 ujutru. Kao i teorijski, utisak je da su i eksperimentalni zadaci izuzetno obimni, čak i za najspremnije takmičare.

Dan 5 – 11. jul

Učenici su prepodne radili eksperimentalne zadatke, a potom su obišli Danski tehnički univerzitet, na kome se i održavaju gotovo svi događaji na olimpijadi.

Uveče je organizovana zajednička zabava za učenike i vođe ekipe, koju su naši članovi ekipe iskoristili i da razmene utiske sa teorijskog i eksperimentalnog dela. Opšti utisak je da su naši učenici uglavnom dobro uradili delove zadataka koje su radili, ali da je ceo test bio preobiman i da je bilo nemoguće stići da se sve uradi.

Vođe ekipe su ovog dana posetili muzej savremene umetnosti Luizijana i zamak Kronborg, a uveče su preuzeli eksperimentalne zadatke za pregledanje.

Dan 7 – 12. jul

Ovaj dan je bio zatišje pred buru.

Vođe ekipe su iskoristile prepodne da dovrše pregled eksperimentalnih zadataka, a učenici su za to vreme bili u poseti Eksperimentarijumu, muzeju sa postavkama zanimljivih eksperimenata privlačnih za širu javnost.

Oko podneva su svi prisustvovali prijemu u Gradskoj kući Kopenhagena na kom su se služile palačinke, dok je popodne bilo slobodno i većina ga je iskoristila za obilazak Kopenhagena. Primetno je bilo da su na gotovo svakom gradskom trgu u toku građevinski radovi.

Narednog dana će najpre prepodne biti određene granice za medalje, zatim će se od 14:00-18:00 usaglašavati poeni na teorijskim zadacima i konačno će se od 20:00 do ponoći usaglašavati poeni na eksperimentalnim zadacima. Konačni rezultati dakle neće biti poznati pre ponoći, a rezultati će biti zvanični tek u nedelju na ceremoniji proglašenja.

Dan 8 – 12. jul

Ovaj dan je, kad su vođe ekipe u pitanju, bio posvećen moderacijama. Nažalost, domaćin takmičenja je angažovao nekompetentne i izuzetno nekooperativne pregledače koji očigledno nisu imali prethodno iskustvo sa takmičenjima iz fizike, a ni po koju cenu nisu želeli da menjaju svoje odluke bez obzira na sve argumente. To je dovelo do velikog nezadovoljstva kod većeg broja vođa ekipe, ali se domaćin potrudio da sve to prikrije.

Dan 9 – 14. jul

Objavljeni su zvanični rezultati. Svi naši učenici su osvojili medalje, i to:

Milan Krstajić, srebrna medalja, 31.7 poena
Ivan Tanasijević, bronzana medalja, 28.7 poena
Uroš Ristivojević, bronzana medalja, 28.3 poena
Luka Bojović, bronzana medalja, 28.2 poena
Ilija Burić, bronzana medalja, 21.6 poena

Ceremonija svečanog zatvaranja se održala u 16 časova i mogla se pratiti na zvaničnom sajtu olimpijade www.ipho2013.dk.

Za uspehe učenike najzaslužniji su oni sami, a zatim i njihovi nastavnici: Ivanu, Urošu i Luki predaje Ivan Stanić, a Milanu i Iliji su predavali Nataša Čaluković i Duško Latas. Komisija za takmičenja je organizovala ukupno tri nedelje priprema koje su se održale na Institutu za fiziku i Fizičkom fakultetu – jednu nedelju (22-27. april) pre Srpske fizičke olimpijade i dve nedelje (17-28. jun) pre Međunarodne olimpijade iz fizike. Pripremama su pored naših učenika prisustvovala i dva učenika koji su činili ekipu Crne gore i jedan učenik iz Republike Srpske koji je bio član ekipe Bosne i Hercegovine.

Zadaci

Zadatke sa olimpijade možete pogledati ovde.

Slika sa medaljama posle zatvaranja olimpijade
Ekipa Srbije sa vođama, sleva nadesno: Aleksandar Krmpot, Ilija Burić, Luka Bojović, Uroš Ristivojević, Ivan Tanasijević, Milan Krstajić, Nenad Vukmirović.

 

Ovaj unos je objavljen pod IPhO i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.