44. IPhO – Данска

44th International Physics Olympiad

Copenhagen, Denmark

7-15 July 2013.

 

Екипа Србије за 44. Међународну олимпијаду из физике је одређена на основу резултата Српске физичке олимпијаде. Екипу су чинили:

  1. Милан Крстајић, Математичка гимназија, Београд
  2. Илија Бурић, Математичка гимназија, Београд
  3. Урош Ристивојевић, Математичка гимназија, Београд
  4. Иван Танасијевић, Математичка гимназија, Београд
  5. Лука Бојовић, Математичка гимназија, Београд

Другопласирани са Српске физичке олимпијаде Иван Стошић из Гимназије „Светозар Марковић“ у Нишу није био у могућности да учествује на олимпијади због учешћа на Међународној олимпијади из информатике која се одржала у исто време и на којој је освојио сребрну медаљу.

Вође екипе су били др Александар Крмпот и др Ненад Вукмировић из Института за физику у Београду.

Званични сајт олимпијаде можете погледати овде.

Дан 1 – 7. јул

Екипа Србије је безбедно стигла у Копенхаген, место одржавања 44. Међународне олимпијаде из физике. Занимљиво је да је један од главних спонзора такмичења компанија Карлсберг, али без обзира на то конзумирање алкохола је забрањено за ученике. Такмичари и вође екипе су превезени аутобусом од аеродрома до хотела и хостела у којима су смештени. У аутобусу су најприметнији били ученици из Холандије који су сви носили наранџасте шешире, а на разочарење такмичара из Србије међу вођама холандске екипе нема Робина ван Персија, Руда ван Нистелроја и Марка ван Бастена. Приметни су били и ученици из Суринама чија је појава довела до дискусије да ли би они били бољи спринтери на 200 метара или на 400 метара.

Дан 2 – 8. јул

Пренос уживо отварања олимпијаде могли сте да пратите у понедељак, 8. јула 2013. у 9:30. Снимак отварања можете погледати на овој страници. Након церемоније вође екипе су прешли на дискусију и превођење теоријских задатака, које је трајало до 6 ујутру наредног дана. Задаци су били кинеског стила – преобимни с обзиром да је време на располагању за њихову израду 5 сати. За ученике су после церемоније отварања овог дана организоване екскурзије у оближње паркове и забавне паркове.

Дан 3 – 9. јул

Овај дан је, кад су у питању ученици, био резервисан за израду теоријских задатака. Ученици су поподне имали прилику и да обиђу Нилс Бор институт.

Вође екипе су овог дана обишли Нилс Бор институт, а посебно ходнике истог који не изгледају нешто спектакуларно – чак би се могло рећи да су ходници у Институту за физику репрезентативнији. Након тога су одведени на ручак у болницу – место обедовања се посебно „свидело“ вођи екипе једне од бивших југословенских република. Поподне је било резервисано са обилазак Копенхагена бродићем који плови каналима данске престонице, а вече за пријем у компанији Карлсберг, спонзору такмичења. Увече су вође екипе добиле и радове ученика за прегледање.

Дан 4 – 10. јул

Ученици су посетили забавни парк Тиволи у центру Копенхагена, а активности наших такмичара забележили су и репортери билтена олимпијаде.

Вође екипе су дан искористиле за дискусију експерименталних задатака и њихово превођење. Оно је овог пута нешто краће потрајало – завршено је око 3 ујутру. Као и теоријски, утисак је да су и експериментални задаци изузетно обимни, чак и за најспремније такмичаре.

Дан 5 – 11. јул

Ученици су преподне радили експерименталне задатке, а потом су обишли Дански технички универзитет, на коме се и одржавају готово сви догађаји на олимпијади.

Увече је организована заједничка забава за ученике и вође екипе, коју су наши чланови екипе искористили и да размене утиске са теоријског и експерименталног дела. Општи утисак је да су наши ученици углавном добро урадили делове задатака које су радили, али да је цео тест био преобиман и да је било немогуће стићи да се све уради.

Вође екипе су овог дана посетили музеј савремене уметности Луизијана и замак Кронборг, а увече су преузели експерименталне задатке за прегледање.

Дан 7 – 12. јул

Овај дан је био затишје пред буру.

Вође екипе су искористиле преподне да доврше преглед експерименталних задатака, а ученици су за то време били у посети Експериментаријуму, музеју са поставкама занимљивих експеримената привлачних за ширу јавност.

Око поднева су сви присуствовали пријему у Градској кући Копенхагена на ком су се служиле палачинке, док је поподне било слободно и већина га је искористила за обилазак Копенхагена. Приметно је било да су на готово сваком градском тргу у току грађевински радови.

Наредног дана ће најпре преподне бити одређене границе за медаље, затим ће се од 14:00-18:00 усаглашавати поени на теоријским задацима и коначно ће се од 20:00 до поноћи усаглашавати поени на експерименталним задацима. Коначни резултати дакле неће бити познати пре поноћи, а резултати ће бити званични тек у недељу на церемонији проглашења.

Дан 8 – 12. јул

Овај дан је, кад су вође екипе у питању, био посвећен модерацијама. Нажалост, домаћин такмичења је ангажовао некомпетентне и изузетно некооперативне прегледаче који очигледно нису имали претходно искуство са такмичењима из физике, а ни по коју цену нису желели да мењају своје одлуке без обзира на све аргументе. То је довело до великог незадовољства код већег броја вођа екипе, али се домаћин потрудио да све то прикрије.

Дан 9 – 14. јул

Објављени су званични резултати. Сви наши ученици су освојили медаље, и то:

Милан Крстајић, сребрна медаља, 31.7 поена
Иван Танасијевић, бронзана медаља, 28.7 поена
Урош Ристивојевић, бронзана медаља, 28.3 поена
Лука Бојовић, бронзана медаља, 28.2 поена
Илија Бурић, бронзана медаља, 21.6 поена

Церемонија свечаног затварања се одржала у 16 часова и могла се пратити на званичном сајту олимпијаде www.ipho2013.dk.

За успехе ученике најзаслужнији су они сами, а затим и њихови наставници: Ивану, Урошу и Луки предаје Иван Станић, а Милану и Илији су предавали Наташа Чалуковић и Душко Латас. Комисија за такмичења је организовала укупно три недеље припрема које су се одржале на Институту за физику и Физичком факултету – једну недељу (22-27. април) пре Српске физичке олимпијаде и две недеље (17-28. јун) пре Међународне олимпијаде из физике. Припремама су поред наших ученика присуствовала и два ученика који су чинили екипу Црне горе и један ученик из Републике Српске који је био члан екипе Босне и Херцеговине.

Задаци

Задатке са олимпијаде можете погледати овде.

Слика са медаљама после затварања олимпијаде
Екипа Србије са вођама, слева надесно: Александар Крмпот, Илија Бурић, Лука Бојовић, Урош Ристивојевић, Иван Танасијевић, Милан Крстајић, Ненад Вукмировић.

 

Овај унос је објављен под IPhO и означен са . Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.