Обавештење у вези Републичког такмичења

Од ове године важи нови Правилник о такмичењима који предвиђа значајне новине у правилима по којима се одржава Републичко такмичење за средње школе. Верујемо да је већина вас већ упозната са правилником и тим новинама, али пошто комисији стално стижу питања везана за исти, у овом обавештењу желимо да укратко истакнемо најзначајније новине.

1. Први пут ће такмичење бити организовано у две категорије: категорији ученика одељења која раде по програмима са повећаним фондом часова физике или математике (у даљем тексту бозонска категорија) и категорији ученика гимназија и средњих стручних школа (у даљем тексту фермионска категорија).

2. Ученици који по одељењу које похађају припадају фермионској категорији могу, уколико желе, да се такмиче у бозонској категорији. Да би то учинили, потребно је да поднесу молбу Председнику комисије за такмичења средњих школа на адресу takmicenja.srednjaskola@dfs.rs. Рок за слање таквих молби је већ истекао, али с обзиром да има оних који нису били упознати са роком, рок ће бити продужен до недеље 8. априла 2012. у поноћ. Молимо ученике који желе да упуте овакве молбе да добро прочитају доле наведену тачку 3 и размисле пре него што одлуче у којој ће се категорији такмичити.

3. Приликом додељивања награда формираће се независне листе у свакој од категорија. Награде ће се додељивати према проценту од броја учесника – првих 8% ученика у датој категорији добија прву награду, следећих 17% добија другу, следећих 25% трећу награду, а следећих 17% похвалу.

4. Задаци у свакој од категорија ће бити прилагођени програму и фонду часова физике и математике који похађају ученици тих одељења. У складу са тим, задаци у различитим категоријама ће бити различити, при чему неколико задатака (вероватно 2-3 задатка) могу бити и заједнички за обе категорије. У обе категорије ће један задатак бити у облику мисаоног експеримента, као и раније.

5. Објава коју је веб редакција поставила 1. априла је била шала. Дакле, неће бити нерачунског задатка, а у комисији неће бити Љубивоје Ршумовић и Раша Попов :-)

6. Усмене жалбе на Републичком такмичењу ће бити ограничене на 5 минута по ученику. Овај рок се може продужити само уколико члан комисије који разматра жалбу сматра да је то потребно.

7. На Српску физичку олимпијаду ће се пласирати најбоље пласирани ученици на Републичком такмичењу у општој групи, и то бар 12 најбољих ученика из бозонске категорије и бар 8 најбољих ученика из фермионске категорије. Резултати са Републичког такмичења се неће узимати у обзир за пласман на Међународну олимпијаду из физике.

8. Задаци на Српској физичкој олимпијади ће бити слични онима на Међународној олимпијади из физике и заједнички за све учеснике. На Међународну олимпијаду из физике ће се пласирати пет првопласираних ученика са Српске физичке олимпијаде.

Овај унос је објављен под Обавештења. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.