Финале 2020

Финално такмичење Турнира младих физичара је одржано у периоду од 29. маја до 2. јуна 2020. године. На такмичењу је изабран тим који ће представљати Србију на Интернационланом турниру младих физичара. Чланови тог тима су:

  • Анђела Ћирић, III разред, Гимназија Смедерево, Смедерево
  • Миа Шолак, III разред, Гимназија Свилајнац, Свилајнац
  • Анђела Бешир, IV разред, Гимназија Зајечар, Зајечар
  • Уна Јаћимовић, III разред, Математичка гимназија, Београд
  • Петар Дамјановић, III разред, Ужичка гимназија, Ужице

Као одговор на пандемију болести COVID-19, такмичење је одржано у онлajн формату у три етапе које су осмишљене да задрже што више аспеката оригиналног такмичења, а у оквиру којих су такмичари имали прилику да покажу своје стечено знање.

У првом делу такмичења, тимови су послали своја решења истраживачких проблема  у формату презентација са додатим звуком њиховог презентовантовања у трајању од 12 минута, најкасније до 29. маја 2020. године. Дванаесточлани стручни жири оцењивао је сваку презентацију по стандардним критеријумима презентера на Турниру Младих Физичара, на скали од 1 до 6. Средњена оцена у овом делу такмичења у финалном резултату имала је тежину три.

У другом делу такмичења такмичари су имали задатак да за одређену презентацију неког другог тима саставе што више концизних и релевантних питања. Овим смо обезбедили простор тимовима да покажу своје способности у критичкој анализи презентација, уочавања потенцијалних пропуста других тимова, као и да покажу препознавање релевантности својих питања и у складу са тим приоритизацију истих – вештина која је врло битна у стандардном формату такмичења. Овај сегмент је оцењивао трочлани жири, такође на скали од 1 до 6, а број поена је имао тежину један у укупном пласману.

Последњи сегмент такмичења су биле дискусије, спроведене у онлајн формату у присуству свих такмичара и пет чланова жирија. Свака дебата се састојала од максимално четвороминутне презентација критичара, која се потом наставила десетомитном дебатом између тима презентера и критичара. Овај део Финалног такмичења је био оцењиван у току самих дебата и петочлани жији је давао две оцене – и за презентера и за критичара, на истој скали од 1 до 6. Средњена оцена у овом делу такмичења у финалном резултату имала је тежину два.

Задаци који су се обрађивали на овогишњем Финалном такмичењу су:

  1. Саксонска чинија
  2. Куглице на концу
  3. Падајућа кула
  4. Игре картама

Текстове задатака можете погледати овде.

Четири тима која су се квалификовала на Финално такмичење су:

Тим А
Николија Бојковић, III разред, Математичка гимназија, Београд
Уна Јаћимовић, III разред, Математичка гимназија, Београд
Илија Николић, III разред, Математичка гимназија, Београд

Тим Б
Душан Бегуш, II разред, Математичка гимназија, Београд
Стефан Радојичић, IV разред, Математичка гимназија, Београд

Тим Ц
Анђела Ћирић, III разред, Гимназија Смедерево, Смедерево
Миа Шолак, III разред, Гимназија Свилајнац, Свилајнац
Анђела Бешир, IV разред, Гимназија Зајечар, Зајечар

Тим Д
Петар Дамјановић, III разред, Ужичка гимназија, Ужице
Лука Ратајац, III разред, Гимназија „Вук Караџић“, Трстеник
Милош Петрашиновић, IV разред, Гимназија „Вук Караџић“, Трстеник

Чланови жирија који су оцењивали први стадијум такмичења чине: Ана Вранић, Марија Шиндик, Душан Дробњак, Милан Јоцић,  Петар Бојовић, др Светислав Мијатовић,  др Вељко Јанковић,  др Марко Опачић, др Владан Павловић, др Владимир Вељић,  др Александра Алорић и др Јелена Пајовић. Другу етапу су оцењивали др Владимир Вељић, др Александра Алорић и др Јелена Пајовић, којима су се у трећој етапи придружили Милан Јоцић и Ана Вранић.

Коначни укупни пласман са свим етапама (и тежинским коефицијентима) представљени су у следећој табели:

Етапа 1

Етапа 2

Етапа 3

Укупно

Tим A

9.57

2.66

6.00

18.25

Tим Б

10.53

3.33

6.80

20.67

Tим Ц

13.85

4.00

6.60

24.45

Tим Д

12.61

4.66

7.00

24.28

Победнички тим Финалног такмичења Турнира младих физичара је тим Ц који чине Анђела Бешир, Анђела Ћирић и Миа Шолак, док су на предлог жирија у петочлану екипу за IYPT позвани Уна Јаћимовић и Петар Дамјановић на основу свеукупно приказаног рада у току овогодишњег циклуса такмичења.

Честитамо свим такмичарима овог и претходних циклуса! Велико хвала свим менторима и члановима жирија без којих ни овај ниво такмичења, а ни сви претходни, не би били могући!

tmf2020

Затворено за коментаре.