2018 Пекинг

На 31. Међународном турниру младих физичара (International Young Physicists' Tournament) који је одржан од 19. до 26. јула у Пекингу тим Србије је освојио 18. место при чему је за бронзану медаљу недостајало 1,7 поена. Тим Србије чинили су ученици:

Петар Петрашиновић, 4. разред, Гимназија Вук Караџић, Трстеник
Емилија Ђорђевић, 4. разред, Гимназија у Смедереву, Смедерево
Александра Петковић, 3. разред, Гимназија Светозар Марковић, Ниш
Милош Петрашиновић, 2. разред, Гимназија Вук Караџић, Трстеник

Стручни руководиоци тима су били Владимир Вељић из Института за физику у Београду и Јелена Пајовић са Физичког факултета Универзитета у Београду, а др Александра Алорић била је члан стручног жирија.

Дан 1 – 19. јул

Након дванаесточасовног пута, тим Србије је слетео на аеродром у Пекингу, где су све тимове чекали волонтери задужени да олакшају боравак и сналажење у Кини. Тропска клима могла се осетити већ у првим тренуцима након изласка са аеродрома, али ни влажност ни високе температуре нису успеле да поремете такмичарски дух нашег тима на 31. Интернационалном турниру младих физичара.

Организован је превоз такмичара до кампуса Ренмин Универзитета, где су ученици били смештени и где су била организована сва дешавања у току самог такмичења: церемонија отварања такмичења, физичарски тробоји, финални тробој, церемонија додела награда.

Дан 2 – 20. јул

У преподневним часовима одржана је церемонија отварања за коју су ученици БДA(Beijing Dance Academy) школе припремили хорски наступ и приказ традиционалне кинеске музике на инструменту кото (guzheng). Након обраћања званица и отварања такмичења, капитени тимова извукли су број за жреб, приказан на дну фигурице Храма неба, чиме су одређени састави свих физичарских тробоја. Капитен нашег тима, Петар Петрашиновић, публици је показао дно Храма са бројем 14, чиме су одређене екипе држава са којима се сусреће тим Србије:

1.физичарски тробој: Аустралија, Тајван, Србија

2.физичарски тробој: Иран, Пољска, Србија, Мађарска

3.физичарски тробој: Србија, Макао, Тајланд

4.физичарски тробој: Србија, Нови Зеланд, Канада, Словачка

5.физичарски тробој: Пакистан, Србија, Индија

Тог поподнева одржан је и први физичарски тробој, који је донео прву победу екипи Србије. Кренувши спорије, из улоге рецензента за 4. задатак: Херонова фонтана, тим је прво представила Емилија Ђорђевић. У наредне две етапе овог тробоја, испред тима је стао капитен, Петар Петрашиновић, најпре као критичар за рад екипе Тајвана за 15. задатак: Дување балончића, а затим и као презентер за 11. задатак: Азимутално-радијално клатно. У дискусијама могли су се чути бројни предлози за унапређивање рада, као и одлично разматрање физичке природе проблема. Екипа Србије у овом тробоју освојила је 36,6 поена, што је било довољно да се на крају првог дана нађе на 12 месту.

Дан 3 – 21. јул

У преподневним сатима, другог такмичарског дана, екипа Србије сусрела се са екипама Ирана, Пољске и Мађарске . У првој етапи у улози рецензента наступио је Милош Петрашиновић за задатак 6: Прстен на науљеној основини, а затим су следиле етапе у којима је као критичар тим Србије представљала Александра Петковић за задатак 3: Играјући новчић, док се у улози презентера за задатак 6: Сламчица за сок појавио Милош Петрашиновић. Поени које су такмичари освојили могу се видети у следећој табели:

Одмах након ручка, уследио је први заједнички излет на коме су такмичари и вође тима имали прилике да открију занимљивости о кинеској култури, упознају се са кинеским хороскопом и уживају у обиласку познатог Храма неба у Пекингу.

Дан 4 – 22. јул

Трећи такмичарски дан био је и најнапорнији за наше представнике: у преподневним часовима тим Србије се сусрео са екипама Макаа и Тајланда. Као презентер за задатак 12: Киријев мотор наступио је наш капитен, Петар Петрашиновић, а затим је у улози рецезента за задатак 7. Купасте гомиле тим представила Емилија Ђорђевић, која се потом нашла и у улози критичара за задатак 17. Флашица са водом. Тим Србије је у овом тробоју освојио 31,1 поен, чиме се у том тренутку нашао на 23. месту на укупној ранг листи. Поене из овог тробоја можете видети у табели:

У поподневним часовима истог дана, уследио је и четврти физичарски тробој, у коме се наш тим састао са Новим Зеландом, Канадом и Словачком. У улози презентера наступила је Емилија Ђорђевић за задатак 7: Купасте гомиле. Након тога, као рецензент за задатак 15: Дување балона екипу Србије је представила Александра Петковић, и најзад, као критичар за задатак 1: Осмисли наступио је Петар Петрашиновић. Укупан број поена који је екипа Србије остварила у овој фази јесте 38,3, чиме је на крају четвртог дана била на 18. позицији на укупној ранг листи. Поене из овог тробоја можете видети у табели:

Дан 5. – 23. јул

У последњем физичарском тробоју, као свој најбољи задатак, екипа Србије представила је 1. задатак: Осмисли, где се у улози излагача појавио капитен тима, Петар Петрашиновић. Ово је био и наш најбоље оцењен задатак на такмичењу, где је у улози презентера тим србије остварио 19,88 поена. У улози критичара за задатак 11. Азимутално-радијално клатно, који је презентовао тим Пакистана, испред тима Србије поново је иступио наш капитен, а у улози рецезента за задатак 9. Свећа у води, који је презентовао тим Индије, за наш тим наступила је Александра Петковић. Поене из овог тробоја можете видети у табели:

Дан 6. – 24. јул

Овај дан био је резервисан за целодневну екскурзију. Било је планирано да учесници турнира, као и судије и вође тимова обиђу Велики Кинески зид али се у том плану испречило време. Организатори турнира су на овај проблем наишли спремни, те су ученици као и вође и судије обишли Кунминг језеро, Ванфујинг пијацу и Олимпијски град. Наши представници су тог дана упознали кинеску традицију и имали прилику да стекну утисак живота у Пекингу.

Дан 7. – 25. јул

У финалној рунди, као три државе са освојеним највећим бројем поена нашле су се Кина, Сингапур и Кореја, док је Немачка такође заслужено обезбедила пласман у финалну рунду, остваривши победу у свих пет физичарских тробоја у којима је учествовала. Победу у финалу однела је екипа Сингапура, освојивши чак 51,1 поен, и одневши највишу титулу на овом купу већ шести пут за редом.

Након финалног тробоја, одржана је церемонија затварања, где су ученици школе домаћина представили низ традиционалних кинеских плесова. Учесницима финала додељене су златне медаље, док је наредних дванаест земаља овом приликом преузео заслужене сребрне и бронзане медаље. Тим Србије нашао се као 18. на укупној ранг листи, при чему је за бронзану медаљу недостајало само 1,7 поена, што представља велики напредак у односу на претходну годину.

Затворено за коментаре.