Дописно такмичење

Дописно такмичење је први ниво Турнира младих физичара. Овај ниво такмичења је индивидуалног карактера. Ове године, први ниво Турнира младих физичара има мало унапређену форму о којој можете прочитати више у наставку. Као и до сада, право учешћа имају сви ученици средњих школа на територији републике Србије – довољно је само да желе да се баве физиком!

Индивидуални ниво такмичења ће се одвијати у три етапе почев од данас 1. августа 2019. године, па све до 15. новембра 2019. године. Задаци за наредни циклус такмичења налазе се овде, а ускоро ће се на истом месту наћи и списак иницијалне литературе која може помоћи при решавању задатака.

Видео пријављивање: Пријава за нови циклус такмичења одвија се преко ове форме и потребно је одабрати један од 17 задатака и припремити кратак видео снимак у коме је демонстриран један од 17 феномена. Овај задатак не мора бити исти као задатак на коме ће се радити у наставку такмичења. Крајњи рок за пријаву је 15. септембар у 23:59 по локалном времену. Могуће је (и пожељно) пријавити се и раније након чега ћете добити инструкције за следеће нивое и тиме више времена да на њима радите. Видео снимци ће бити дељени онлине кроз канале Турнира младих физичара, а аутори најпопуларнијих снимака ће бити награђени.

Први експеримент: Сви ученици који се пријаве за такмичење ће након пријављивања (а најкасније 16. септембра) добити детаљне инструкције како да изведу експеримент у вези са једним од 17 задатака по избору комисије. Обрађене резултате у складу са задатим инструкцијама биће потребно послати најкасније до 15. октобра у 23:59 по локалном времену. Најбољи радови ће бити награђени.

Дописно такмичење: Након урађеног задатог експеримента, сви заинтересовани такмичари бирају један од 17 задатака истражују га и шаљу своје решење у форми извештаја најкасније до 15. новембра у 23:59 часова по локалном времену. Извештај би требало да сумира истраживање и објашњење задатог феномена. Смернице за писање извештаја можете преузети овде. Смернице нису обавезујуће – сви пристигли извештаји ће бити равноправно разматрани. Дужина извештаја није ограничена, али се саветује да укупан број речи буде око 3000. Извештај обавезно послати у .pdf  формату. Овде можете видети најбоље оцењени извештај са прошлогодишњег Дописног такмичења. Аутор је Петар Петрашиновић, тадашњи ученик гимназије „Вук Караџић“ у Трстенику.

Детаљне инструкције за сваки ниво такмичења ће такмичарима који се пријаве стизати на мејл, а сажета објашњења ће се налазити и овде и на нашим фејсбук и инстаграм странама. Најбољи учесници дописног такмичења биће позвани да присуствују бесплатним припремама у Истраживачкој станици Петница половином децембра 2019. године. За сва евентуална питања обратите нам се на:srbypt@dfs.rs. Неблаговремене пријаве неће бити разматране.

Затворено за коментаре.