49. IPhO – Португал

49th International Physics Olympiad

Lisbon, Portugal

21-29 July 2018.

49. Међународна олимпијада из физике за ученике средњих школа је одржана од 21. до 29. јула 2018. године у Лисабону у Португалу. Наши ученици су постигли сјајан успех освојивши 5 сребрних медаља:

Новак Станојевић Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш 4. разред сребрна медаља
32,6 поена
Игор Медведев Математичка гимназија, Београд 4. разред сребрна медаља
30,75 поена
Марко Медведев Математичка гимназија, Београд 4. разред сребрна медаља
30,65 поена
Димитрије Павлов Гимназија „Вук Караџић“, Лозница 3. разред сребрна медаља
29,2 поена
Богдан Станојевић Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш 4. разред сребрна медаља
27,2 поена

Стручни руководиоци екипе су били доцент др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и Вељко Јанковић из Института за физику у Београду.

За успехе ученика су изузетно заслужни и наставници који су им предавали у школи: Игору и Марку су предавали Иван Станић и Игор Салом, Димитрију Драган Станковић, а Богдану и Новаку Драгољуб Димитријевић.

Велике честитке за све наше ученике освајаче медаља, њихове наставнике и колеге које су реализовале такмичења из физике у Србији!

Овогодишњим успехом укупан биланс награда ученика из наше земље на Међународној олимпијади из физике се повећао на 6 златних, 32 сребрнe, 55 бронзаних медаља и 49 похвала.

Задатке са такмичења можете погледати овде.

Екипа Србије на IPhO 2018
Екипа Србије са вођама.

У незваничном екипном пласману који се добија сабирањем бодова свих такмичара из једне земље наша екипа је заузела сјајно 14. место. Од европских (или делимично европских) земаља испред нас су само Русија, Румунија и Турска. Ово је изузетан резултат који је упоредив са прошлогодишњим кад смо заузели нестварно 9. место, а бољи од свих осталих резултата у претходних неколико година.

Екипа Србије је одређена на основу резултата Српске физичке олимпијаде одржане 27-28. априла 2018. у Београду која је завршно такмичење циклуса такмичења ученика средњих школа из физике који укључује школско, општинско, окружно и државно такмичење на којима учествује неколико хиљада средњошколаца. Екипу чине најбоље пласирани ученици са Српске физичке олимпијаде при чему је петопласирани Алекса Милојевић из Математичке гимназије у Београду одустао од учешћа на Међународној олимпијади из физике због пласмана на Међународну олимпијаду из математике.

Међународна олимпијада из физике је најпрестижније такмичење средњошколаца из физике на коме учествују најбољи петочлани тимови из преко 80 земаља изабрани на основу националних такмичења у тим земљама. Прва олимпијада је одржана 1966. године, а ове године се 49. пут одржава ово такмичење.

Припреме за Међународну олимпијаду из физике су одржане од 11-22. јуна на Институту за физику у Београду и Физичком факултету Универзитета у Београду. На припремама су ученици радили експерименталне вежбе са ранијих међународних и националних олимпијада које су биле постављене у Институту за физику, студентске вежбе у лабораторијама Физичког факултета, као и теоријске задатке по избору чланова Државне комисије за такмичења из физике која је реализовала припреме.

Овај унос је објављен под IPhO и означен са . Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.