48. IPhO – Индонезија

48th International Physics Olympiad

Yogyakarta, Indonesia

16-24 July 2017.

48. Међународна олимпијада из физике за ученике средњих школа је одржана од 16. до 24. јула 2017. године у Јогјакарти у Индонезији. Наши представници су остварили најбољи резултат у историји наших учешћа освојивши једну златну медаљу и четири сребрне:

Душан Ђорђевић Математичка гимназија, Београд 4. разред златна медаља
Марко Шушњар Математичка гимназија, Београд 4. разред сребрна медаља
Вук Радовић Математичка гимназија, Београд 4. разред сребрна медаља
Новак Станојевић Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш 3. разред сребрна медаља
Богдан Станојевић Гимназија „Светозар Марковић“, Ниш 3. разред сребрна медаља

Стручни руководиоци екипе су били доцент др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и Вељко Јанковић из Института за физику у Београду.

За успехе ученика су изузетно заслужни и наставници који су им предавали у школи: Душану и Марку су предавали Наташа Чалуковић и Игор Салом, Вуку је предавала Катарина Матић, а Богдану и Новаку Љиљана Костић.

Велике честитке за све наше ученике освајаче медаља, њихове наставнике и колеге које су реализовале такмичења из физике у Србији!

Честитке нашим освајачима медаља је упутила и Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић. Честитку можете прочитати овде.

Нашa екипа ће на београдски аеродром стићи у среду 26. јула 2017. око 11:30.

Задатке на српском језику и решења на енглеском језику можете погледати овде. Треба имати у виду да је на такмичењу био низ проблема са мењањем текстова задатака и дистрибуцијом превода задатака, па је могуће да у овој верзији задатака и решења има недоследности.

Овогодишњим успехом укупан биланс награда ученика из наше земље на Међународној олимпијади из физике се повећао на 6 златних, 27 сребрних, 55 бронзаних медаља и 49 похвала.

Према информацијама које су нам досад стигле из Индонезије, организација такмичења је била изузетно лоша и такмичење се одржавало под условима који су доводили у питање регуларност самог такмичења. Дошло је до низа пропуста кад је у питању квалитет и формулација задатака, дистрибуција превода задатака, итд. И поред свега тога, наши ученици су остварили феноменалан резултат.

Ове године је на олимпијади након низа бизарних и невероватних догађаја одлучено да не буде објављена коначна листа са поенима учесника, већ само листа са освојеним медаљама. Ипак, на незваничној листи по поенима која је формирана простим сабирањем поена свих ученика из једне земље, наша екипа је заузела одлично 9. место, а од европских земаља смо на тој листи на 2. месту. То је изузетан резултат и изузетан напредак у односу на претходне године кад смо били 18. (2016), 31. (2015), 37. (2014), 23. (2013), 28. (2012). Имајући у виду величину наше земље, тешко је замислити и очекивати бољи пласман од овогодишњег.

Екипа Србије на IPhO 2017
Екипа Србије са вођама.

Екипа Србије је одређена на основу резултата Српске физичке олимпијаде одржане 27-28. априла 2017. у Београду која је завршно такмичење циклуса такмичења ученика средњих школа из физике који укључује школско, општинско, окружно и државно такмичење на којима учествује неколико хиљада средњошколаца. Екипу чине најбоље пласирани ученици са Српске физичке олимпијаде при чему је трећепласирани Огњен Тошић из Математичке гимназије у Београду одустао од учешћа на Међународној олимпијади из физике због пласмана на Међународну олимпијаду из математике.

Међународна олимпијада из физике је најпрестижније такмичење средњошколаца из физике на коме учествују најбољи петочлани тимови из преко 80 земаља изабрани на основу националних такмичења у тим земљама. Прва олимпијада је одржана 1966. године, а ове године се 48. пут одржава ово такмичење.

Припреме за Међународну олимпијаду из физике су одржане од 5-16. јуна на Институту за физику у Београду и Физичком факултету Универзитета у Београду. На припремама су ученици радили експерименталне вежбе са ранијих међународних и националних олимпијада које су биле постављене у Институту за физику, студентске вежбе у лабораторијама Физичког факултета, као и теоријске задатке по избору чланова Државне комисије за такмичења из физике која је реализовала припреме.

Овај унос је објављен под IPhO и означен са . Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.