48. IPhO – Indonezija

48th International Physics Olympiad

Yogyakarta, Indonesia

16-24 July 2017.

48. Međunarodna olimpijada iz fizike za učenike srednjih škola je održana od 16. do 24. jula 2017. godine u Jogjakarti u Indoneziji. Naši predstavnici su ostvarili najbolji rezultat u istoriji naših učešća osvojivši jednu zlatnu medalju i četiri srebrne:

Dušan Đorđević Matematička gimnazija, Beograd 4. razred zlatna medalja
Marko Šušnjar Matematička gimnazija, Beograd 4. razred srebrna medalja
Vuk Radović Matematička gimnazija, Beograd 4. razred srebrna medalja
Novak Stanojević Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš 3. razred srebrna medalja
Bogdan Stanojević Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš 3. razred srebrna medalja

Stručni rukovodioci ekipe su bili docent dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković iz Instituta za fiziku u Beogradu.

Za uspehe učenika su izuzetno zaslužni i nastavnici koji su im predavali u školi: Dušanu i Marku su predavali Nataša Čaluković i Igor Salom, Vuku je predavala Katarina Matić, a Bogdanu i Novaku Ljiljana Kostić.

Velike čestitke za sve naše učenike osvajače medalja, njihove nastavnike i kolege koje su realizovale takmičenja iz fizike u Srbiji!

Čestitke našim osvajačima medalja je uputila i Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Čestitku možete pročitati ovde.

Naša ekipa će na beogradski aerodrom stići u sredu 26. jula 2017. oko 11:30.

Zadatke na srpskom jeziku i rešenja na engleskom jeziku možete pogledati ovde. Treba imati u vidu da je na takmičenju bio niz problema sa menjanjem tekstova zadataka i distribucijom prevoda zadataka, pa je moguće da u ovoj verziji zadataka i rešenja ima nedoslednosti.

Ovogodišnjim uspehom ukupan bilans nagrada učenika iz naše zemlje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike se povećao na 6 zlatnih, 27 srebrnih, 55 bronzanih medalja i 49 pohvala.

Prema informacijama koje su nam dosad stigle iz Indonezije, organizacija takmičenja je bila izuzetno loša i takmičenje se održavalo pod uslovima koji su dovodili u pitanje regularnost samog takmičenja. Došlo je do niza propusta kad je u pitanju kvalitet i formulacija zadataka, distribucija prevoda zadataka, itd. I pored svega toga, naši učenici su ostvarili fenomenalan rezultat.

Ove godine je na olimpijadi nakon niza bizarnih i neverovatnih događaja odlučeno da ne bude objavljena konačna lista sa poenima učesnika, već samo lista sa osvojenim medaljama. Ipak, na nezvaničnoj listi po poenima koja je formirana prostim sabiranjem poena svih učenika iz jedne zemlje, naša ekipa je zauzela odlično 9. mesto, a od evropskih zemalja smo na toj listi na 2. mestu. To je izuzetan rezultat i izuzetan napredak u odnosu na prethodne godine kad smo bili 18. (2016), 31. (2015), 37. (2014), 23. (2013), 28. (2012). Imajući u vidu veličinu naše zemlje, teško je zamisliti i očekivati bolji plasman od ovogodišnjeg.

Ekipa Srbije na IPhO 2017
Ekipa Srbije sa vođama.

Ekipa Srbije je određena na osnovu rezultata Srpske fizičke olimpijade održane 27-28. aprila 2017. u Beogradu koja je završno takmičenje ciklusa takmičenja učenika srednjih škola iz fizike koji uključuje školsko, opštinsko, okružno i državno takmičenje na kojima učestvuje nekoliko hiljada srednjoškolaca. Ekipu čine najbolje plasirani učenici sa Srpske fizičke olimpijade pri čemu je trećeplasirani Ognjen Tošić iz Matematičke gimnazije u Beogradu odustao od učešća na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike zbog plasmana na Međunarodnu olimpijadu iz matematike.

Međunarodna olimpijada iz fizike je najprestižnije takmičenje srednjoškolaca iz fizike na kome učestvuju najbolji petočlani timovi iz preko 80 zemalja izabrani na osnovu nacionalnih takmičenja u tim zemljama. Prva olimpijada je održana 1966. godine, a ove godine se 48. put održava ovo takmičenje.

Pripreme za Međunarodnu olimpijadu iz fizike su održane od 5-16. juna na Institutu za fiziku u Beogradu i Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na pripremama su učenici radili eksperimentalne vežbe sa ranijih međunarodnih i nacionalnih olimpijada koje su bile postavljene u Institutu za fiziku, studentske vežbe u laboratorijama Fizičkog fakulteta, kao i teorijske zadatke po izboru članova Državne komisije za takmičenja iz fizike koja je realizovala pripreme.

Ovaj unos je objavljen pod IPhO i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.