47. IPhO – Швајцарска

47th International Physics Olympiad

Zurich, Switzerland

11-17 July 2016.

На 47. Међународној олимпијади из физике ученици из Србије постигли су изузетан успех освајањем једне златне, једне сребрне и три бронзане медаље. Михајло Спорић, матурант Математичке гимназије у Београду, освојио је прву златну медаљу за Србију на овом такмичењу после 7 година. Сребрну медаљу је освојио Душан Новичић, такође матурант Математичке гимназије, а бронзане медаље су освојили Милоје Ђукановић, матурант Гимназије „Вук Караџић“ у Лозници, као и ученици 3. разреда Математичке гимназије Вук Радовић и Душан Ђорђевић.

47. Међународна олимпијада из физике за ученике средњих школа је одржана од 11. до 17. јула 2016. године у Цириху у Швајцарској. Домаћини олимпијаде су заједнички били Швајцарска и Лихтенштајн. На такмичењу је учествовало око 400 ученика из 85 земаља који су изабрани на основу успеха на националним такмичењима у својим земљама.

Екипа Србије за 47. Међународну олимпијаду из физике је одређена на основу резултата Српске физичке олимпијаде одржане 6-7. маја 2016. у Београду која је завршно такмичење циклуса такмичења ученика средњих школа из физике који укључује школско, општинско, окружно и државно такмичење на којима учествује неколико хиљада средњошколаца. Екипу су чинили:

Михајло Спорић Математичка гимназија, Београд 4. разред златна медаља
39.9 поена
Душан Новичић Математичка гимназија, Београд 4. разред сребрна медаља
32.3 поена
Вук Радовић Математичка гимназија, Београд 3. разред бронзана медаља
30.1 поена
Душан Ђорђевић Математичка гимназија, Београд 3. разред бронзана медаља
29.8 поена
Милоје Ђукановић Гимназија „Вук Караџић“, Лозница 4. разред бронзана медаља
26.6 поена

Стручни руководиоци екипе су били доцент др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и Владан Павловић са Природно-математичког факултета у Нишу.

Екипа Србије на IPhO 2016
Екипа Србије са вођама, слева надесно: Владан Павловић, Душан Новичић, Михајло Спорић, Божидар Николић, Душан Ђорђевић, Вук Радовић, Милоје Ђукановић.

Завршне двонедељне припреме олимпијске екипе одржане су од 6. до 17. јуна на Физичком факултету у Београду и Институту за физику у Београду.

За успехе ученика су поред њих самих заслужни и њихови наставници – Душану Новичићу и Михајлу Спорићу су предавали Александра Димић и Игор Салом, Душану Ђорђевићу су предавали Наташа Чалуковић и Јовица Милисављевић, Вуку Радовићу Катарина Матић, а Милоју Ђукановићу Мирослав Ристановић.

Златна медаља Михајла Спорића је прва златна медаља за Србију после 7 година и олимпијаде у Мексику кад је Никола Шибалић освојио злато. Овогодишњим успехом укупан биланс награда ученика из наше земље на Међународној олимпијади из физике се повећао на 5 златних, 23 сребрне, 55 бронзаних медаља и 49 похвала.

Задатке са такмичења можете погледати овде. Незванични екипни пласман по земљама можете погледати овде. У том пласману Србија је заузела 18. место, а међу европским земљама је шеста.

Овај унос је објављен под IPhO и означен са . Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.