4. разред, Државно 2015, 3. задатак

Задатак и званично решење комисије можете учитати овде.

Делови званичног решења комисије нису исправни, а формулација задатка је непотпуна.

У формулацији задатка није речено у ком референтном систему су часовници синхронизовани. Овде ће бити дато решење под најлогичнијом претпоставком да је синхронизација часовника из А и B извршена у систему везаном за платформу, а часовника из A’ и B’ у систему везаном за воз.

(а) У референтном систему S везаном за платформу дужина воза је \(l_1=l_0\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}\). Зато је време које протекне у систему S од тренутка кад се поклапају A и B’ до тренутка кад се поклапају A и А’ једнако \(l_1/v\), па часовници на платформи показују време \(t_0+l_1/v=12:36\) кад се поклапају A и А’. У референтном систему \(\overline{S}\) везаном за воз дужина воза је \(l_0\), пa је време које протекне у систему \(\overline{S}\) од тренутка кад се поклапају A и B’ до тренутка кад се поклапају A и А’ једнако \(l_0/v\). Тако часовници у возу показују време \(t_0+l_0/v=13:00\) кад се поклапају A и А’.

(б) Време које протекне у систему S од тренутка кад се поклапају A и B’ до тренутка кад се поклапају B и B’ једнако je \(l_0/v\), па часовници на платформи показују време \(t_0+l_0/v=13:00\) кад се поклапају B и B’. У референтном систему \(\overline{S}\) дужина платформе је \(l_1\), пa је време које протекне у систему \(\overline{S}\) од тренутка кад се поклапају A и B’ до тренутка кад се поклапају B и B’ једнако \(l_1/v\). Тако часовници у возу показују време \(t_0+l_1/v=12:36\) кад се поклапају B и B’.

Овај унос је објављен под Некатегоризовано. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.