4. razred, Državno 2015, 3. zadatak

Zadatak i zvanično rešenje komisije možete učitati ovde.

Delovi zvaničnog rešenja komisije nisu ispravni, a formulacija zadatka je nepotpuna.

U formulaciji zadatka nije rečeno u kom referentnom sistemu su časovnici sinhronizovani. Ovde će biti dato rešenje pod najlogičnijom pretpostavkom da je sinhronizacija časovnika iz A i B izvršena u sistemu vezanom za platformu, a časovnika iz A’ i B’ u sistemu vezanom za voz.

(a) U referentnom sistemu S vezanom za platformu dužina voza je \(l_1=l_0\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}\). Zato je vreme koje protekne u sistemu S od trenutka kad se poklapaju A i B’ do trenutka kad se poklapaju A i A’ jednako \(l_1/v\), pa časovnici na platformi pokazuju vreme \(t_0+l_1/v=12:36\) kad se poklapaju A i A’. U referentnom sistemu \(\overline{S}\) vezanom za voz dužina voza je \(l_0\), pa je vreme koje protekne u sistemu \(\overline{S}\) od trenutka kad se poklapaju A i B’ do trenutka kad se poklapaju A i A’ jednako \(l_0/v\). Tako časovnici u vozu pokazuju vreme \(t_0+l_0/v=13:00\) kad se poklapaju A i A’.

(b) Vreme koje protekne u sistemu S od trenutka kad se poklapaju A i B’ do trenutka kad se poklapaju B i B’ jednako je \(l_0/v\), pa časovnici na platformi pokazuju vreme \(t_0+l_0/v=13:00\) kad se poklapaju B i B’. U referentnom sistemu \(\overline{S}\) dužina platforme je \(l_1\), pa je vreme koje protekne u sistemu \(\overline{S}\) od trenutka kad se poklapaju A i B’ do trenutka kad se poklapaju B i B’ jednako \(l_1/v\). Tako časovnici u vozu pokazuju vreme \(t_0+l_1/v=12:36\) kad se poklapaju B i B’.

Ovaj unos je objavljen pod Nekategorizovano. Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.