Nauči LaTeX u pet koraka: 2. matematičke formule

Ako ste ispratili prethodnu lekciju, sada možete da vrlo lako započnete tekst u LaTeX-u, bilo uz pomoć onlajn servisa, bilo koristeći se paketom instaliranom na vaš računar. Jedna od stvari zbog kojih je LaTeX popularan među fizičarima i matematičarima je lakoća kucanja matematičkih formula. Formule možete pisati na dva načina, u dva okruženja. Prvi način je kao odvojenu formulu:

\begin{equation}
E = mc^2
\end{equation}

iz čega dobijete:
\begin{equation}
E = mc^2
\end{equation}
što smo imali prilike da vidimo u prethodnom primeru, a drugi način je da je formula u tekstu. To izgleda nekako ovako \( E=mc^2\), a piše se tako što se u tekstu napiše formula između dva znaka dolara. Hajde da prođemo kroz bitne simbole i forme koje će vam nadamo se koristiti.

Razlomci i stepenovanje
Razlomke pišete koristeći se komandom \frac iza koje sleduju po dva bloka koja počinju i završavaju se vitičastim zagradama u kojima se navode brojilac i imenilac. Stepenovanje pišete sa znakom ^ iza kog, ukoliko u eksponentu ima više od jednog znaka, sledi blok označen vitičastim zagradama u kojima se nalazi eksponent. Koren se piše sa komandom \sqrt iza koje sledi blok sa izrazom koji je pod korenom. Primeri koji slede popmoćiće vam da ovo lakše savladate:

Kod formule Izgled
v=\frac{s}{t} \(v=\frac{s}{t}\)
s=\frac{1}{2}gt^2 \(s=\frac{1}{2}gt^2\)
t=\sqrt{2gh} \(t=\sqrt{2gh}\)
x=\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+…}}} \(x=\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+…}}}\)

Čemu je jednako \(x\)?

Grčka slova
Grčka slova se pišu tako što se obrnute kose crte napiše njihovo ime na engleskom (npr. \alpha). Ako hoćete velika slova pišete sa velikim početnim slovom. Ne postoje za sva grčka slova i komande za velika pošto se recimo veliko alfa piše isto kao veliko A. Za neka slova postoje dve varijante za mala slova i u tom slučaju komanda počinje sa var ispred imena slova (npr. \varepsilon). Kompletan spisak možete naći ovde, a par primera sledi:

Kod formule Izgled
\alpha,\beta,\gamma,\sigma,… \(\alpha,\beta,\gamma,\sigma\)
\Gamma,\Sigma,\Psi… \(\Gamma,\Sigma,\Psi…\)

Trigonometrijske funkcije
Trigonometrijske funkcije kao i još po neke pišete tako što posle obrnutoe kose crte napišete ime funkcije. Možete i bez ovoga no pošto kompajler kosi slova u matematičkom modu ovako ispadne mnogo lepše. Primeri:

Kod formule Izgled
\sin x \(\sin x\)
\tan (\alpha+\beta) = \frac{\tan \alpha + \tan \beta}{1-\tan \alpha \tan \beta} \(\tan (\alpha+\beta) = \frac{\tan \alpha + \tan \beta}{1-\tan \alpha \tan \beta}\)

Razmaci i još po nešto
Ako želite da sledeći simbol u formuli malo odvjite koristite jedan od tri razmaka \,, \: ili \;. Indekse pišete sa komandom _ nakon čega sledi jedan znak ili blok sa vitičastim zagradama. Primeri:

Kod formule Izgled
ab\,c\:d\;e \(ab\,c\:d\;e\)
\rightarrow \(\rightarrow\)
x_1 \(x_1\)
a^{x_{12}} \(a^{x_{12}}\)

Toliko u ovoj lekciji. Ukoliko želite više pogledajte uputstva:

  1. Simboli: http://web.ift.uib.no/Teori/KURS/WRK/TeX/symALL.html
  2. Dodatak koji je specijalno dobar za sisteme i lomljenje velikih formula: amsldoc.pdf

Dodatak 1: zadataci za vežbu
Kako biste uvežbali pisanje formula probajte da napišete sledeće formule:
\begin{equation}
L = n \frac{h}{2\pi}
\end{equation}
$$\epsilon_0 = 8.854\times10^{-12} F/m$$
$$\hbar =\frac{h}{2\pi} = 1.055\times 10^{-34} J\,s$$
\begin{equation}
E(R) = D (e ^{2\alpha (1-R/R_0)} – 2 e^{\alpha (1-R/R_0)})
\end{equation}
$$J_\alpha(x) = \sum\limits_{m=0}^\infty \frac{(-1)^m}{m! \, \Gamma(m + \alpha + 1)}{\left({\frac{x}{2}}\right)}^{2 m + \alpha}$$
$$T=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}$$
Dodatak 2: MathJax
Verovatno ste primetili da na ovoj veb stranici koristimo formule sa lakoćom. To radimo uz pomoć dodatka (MathJax) koji nam omogućava da na internet stranici pišemo formule u LaTeX-u (koristi javascript). Jedna od kul stvari je što ako na formulu ovako napisanu (bilo koja na ovoj strani) kliknete desnim klikom i idete na Show Math As -> TeX Commands dobijete kod formule, koji možete da kopirate kod vas u LaTeX dokument. Tako možete i da vidite rešenja iz dodatka 1, što savetujemo da radite tek kada vam ne ide.

Ovaj unos je objavljen pod Dodatni čas. Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.