43. IPhO – Естонија

Званична интернет страница 43. IPhO.

Tallinn and Tartu, Estonia

15-24 July 2012.

У недељу 22. јула у 19:00 су објављени званични резултати 43. Међународне олимпијаде из физике. У конкуренцији 378 ученика из 80 земаља сви наши ученици су освојили медаље, и то:

  1. Милан Крстајић, Математичка гимазија, Београд, сребрна медаља, 25.1 поен
  2. Милан Корњача, Митровачка гимназија, Сремска Mитровица, бронзана медаља, 23.7 поена
  3. Тамара Шумарац, Математичка гимназија, Београд, бронзана медаља, 20.9 поена
  4. Јован Блануша, Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад, бронзана медаља, 18.7 поена
  5. Илија Бурић, Математичка гимазија, Београд, бронзана медаља, 17.7 поена

Вође екипе су били др Александар Крмпот и др Михаило Рабасовић из Института за физику.

Екипа Србије на 43. Међународној олимпијади из физике

Представници Србије на Олимпијади: горњи ред (слева на десно) Александар Крмпот, Милан Крстајић, Михаило Рабасовић; доњи ред (слева на десно) Јован Блануша, Тамара Шумарац, Милан Корњача, Илија Бурић.

Задаци на овогодишњој Олимпијади су били изузетно тешки, тако да су границе за медаље биле: 31 поен за злато, 23.9 поена за сребро, 17.2 поена за бронзу и 12.4 поена за похвалу. Милану Корњачи је тако недостајало само 0.2 поена за сребрну медаљу, иако су вође наше екипе уложиле велики труд и повећали су на жалбама Миланов скор за 3.2 поена. Према статистичким подацима о средњем броју поена учесника, ово је била најтежа од свих досадашњих олимпијада из физике.

Задатке са овогодишње Олимпијаде можете скинути овде. Кандидати за наредну Олимпијаду, изазов је пред вама, баците се на решавање ових задатака!

Апсолутни победник Олимпијаде је такмичар из Мађарске Атила Сабо. Олимпијада је појединачно такмичење, али се често формира и незванични екипни пласман према збиру поена свих ученика из једне земље. Према овом критеријуму су екипно најуспешнији били представници Кине.

Наши ученици су постигли изузетан успех имајући у виду да се од досадашња 34 учешћа наше екипе на олимпијади тек четврти пут десило да сви наши учесници освоје медаље. Тиме је биланс учешћа наших екипа на Међународним олимпијадама из физике стигао до укупно 66 медаља (4 златне, 20 сребрних и 42 бронзане) и 46 похвала.

За успех наших ученика свакако су заслужни и њихови наставници физике: Милану Крстајићу и Илији Бурићу предаје Наташа Чалуковић, Тамари Шумарац су предавали Бранислав Цветковић и Душко Латас, Милану Корњачи је предавао Јанко Јовановић, а Јовану Блануши професор физике је био Срђан Ракић.

Велике честитке свим нашим ученицима, њиховим наставницима и осталима заслужним за овај сјајaн успех!

Учесници Олимпијаде су изабрани на основу резултата овогодишњег циклуса такмичења из физике ученика средњих школа (у организацији Друштва физичара Србије и Министарства просвете и науке) који се завршио Српском физичком олимпијадом, одржаном од 26-27. маја на Физичком факултету у Београду. На Олимпијаду су се пласирали најбоље пласирани ученици са Српске физичке олимпијаде, с тим што је трећепласирани Душан Шобот одустао од учешћа на Међународној олимпијади из физике због учешћа на Међународној олимпијади из математике која се одржала у исто време. Двонедељне припреме олимпијске екипе су организоване на Институту за физику и Физичком факултету од 18-29. јуна.

У понедељак 23. јула у 13:00 по српском времену је одржана церемонија доделе медаља. Церемонија је преношена на званичном сајту Олимпијаде.

Наша екипа je стигла на аеродром Никола Тесла у уторак 24. јула у 14:10, где је био приређен величанствени дочек.

Резултати наше екипе су испраћени у готово свим средствима информисања у Србији:
Танјугов снимак и изјаве наших такмичара пред одлазак на Олимпијаду
Вест РТС-а о освојеним медаљама
Вест Блица о освојеним медаљама
Вест Бете о освојеним медаљама
Танјугов снимак са свечаног дочека наших олимпијаца и њихове изјаве на дочеку
Танјугова галерија слика са свечаног дочека
Прилог РТС-а са изјавама наших такмичара
Танјугов видео о пријему код министра просвете и науке
Текст и ТВ прилог Б92 о пријему код министра просвете и науке
Текст Политике о пријему код министра просвете и науке
Фонетов снимак пријема код министра просвете и науке
Текст са сајта Министарства просвете и науке о пријему
Текст о Милану Корњачи
Гостовање Милана Крстајића на телевизији Хепи

 

Овај унос је објављен под IPhO и означен са . Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.