43. IPhO – Estonija

Zvanična internet stranica 43. IPhO.

Tallinn and Tartu, Estonia

15-24 July 2012.

U nedelju 22. jula u 19:00 su objavljeni zvanični rezultati 43. Međunarodne olimpijade iz fizike. U konkurenciji 378 učenika iz 80 zemalja svi naši učenici su osvojili medalje, i to:

  1. Milan Krstajić, Matematička gimazija, Beograd, srebrna medalja, 25.1 poen
  2. Milan Kornjača, Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica, bronzana medalja, 23.7 poena
  3. Tamara Šumarac, Matematička gimnazija, Beograd, bronzana medalja, 20.9 poena
  4. Jovan Blanuša, Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad, bronzana medalja, 18.7 poena
  5. Ilija Burić, Matematička gimazija, Beograd, bronzana medalja, 17.7 poena

Vođe ekipe su bili dr Aleksandar Krmpot i dr Mihailo Rabasović iz Instituta za fiziku.

Ekipa Srbije na 43. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

Predstavnici Srbije na Olimpijadi: gornji red (sleva na desno) Aleksandar Krmpot, Milan Krstajić, Mihailo Rabasović; donji red (sleva na desno) Jovan Blanuša, Tamara Šumarac, Milan Kornjača, Ilija Burić.

Zadaci na ovogodišnjoj Olimpijadi su bili izuzetno teški, tako da su granice za medalje bile: 31 poen za zlato, 23.9 poena za srebro, 17.2 poena za bronzu i 12.4 poena za pohvalu. Milanu Kornjači je tako nedostajalo samo 0.2 poena za srebrnu medalju, iako su vođe naše ekipe uložile veliki trud i povećali su na žalbama Milanov skor za 3.2 poena. Prema statističkim podacima o srednjem broju poena učesnika, ovo je bila najteža od svih dosadašnjih olimpijada iz fizike.

Zadatke sa ovogodišnje Olimpijade možete skinuti ovde. Kandidati za narednu Olimpijadu, izazov je pred vama, bacite se na rešavanje ovih zadataka!

Apsolutni pobednik Olimpijade je takmičar iz Mađarske Atila Sabo. Olimpijada je pojedinačno takmičenje, ali se često formira i nezvanični ekipni plasman prema zbiru poena svih učenika iz jedne zemlje. Prema ovom kriterijumu su ekipno najuspešniji bili predstavnici Kine.

Naši učenici su postigli izuzetan uspeh imajući u vidu da se od dosadašnja 34 učešća naše ekipe na olimpijadi tek četvrti put desilo da svi naši učesnici osvoje medalje. Time je bilans učešća naših ekipa na Međunarodnim olimpijadama iz fizike stigao do ukupno 66 medalja (4 zlatne, 20 srebrnih i 42 bronzane) i 46 pohvala.

Za uspeh naših učenika svakako su zaslužni i njihovi nastavnici fizike: Milanu Krstajiću i Iliji Buriću predaje Nataša Čaluković, Tamari Šumarac su predavali Branislav Cvetković i Duško Latas, Milanu Kornjači je predavao Janko Jovanović, a Jovanu Blanuši profesor fizike je bio Srđan Rakić.

Velike čestitke svim našim učenicima, njihovim nastavnicima i ostalima zaslužnim za ovaj sjajan uspeh!

Učesnici Olimpijade su izabrani na osnovu rezultata ovogodišnjeg ciklusa takmičenja iz fizike učenika srednjih škola (u organizaciji Društva fizičara Srbije i Ministarstva prosvete i nauke) koji se završio Srpskom fizičkom olimpijadom, održanom od 26-27. maja na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Na Olimpijadu su se plasirali najbolje plasirani učenici sa Srpske fizičke olimpijade, s tim što je trećeplasirani Dušan Šobot odustao od učešća na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike zbog učešća na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike koja se održala u isto vreme. Dvonedeljne pripreme olimpijske ekipe su organizovane na Institutu za fiziku i Fizičkom fakultetu od 18-29. juna.

U ponedeljak 23. jula u 13:00 po srpskom vremenu je održana ceremonija dodele medalja. Ceremonija je prenošena na zvaničnom sajtu Olimpijade.

Naša ekipa je stigla na aerodrom Nikola Tesla u utorak 24. jula u 14:10, gde je bio priređen veličanstveni doček.

Rezultati naše ekipe su ispraćeni u gotovo svim sredstvima informisanja u Srbiji:
Tanjugov snimak i izjave naših takmičara pred odlazak na Olimpijadu
Vest RTS-a o osvojenim medaljama
Vest Blica o osvojenim medaljama
Vest Bete o osvojenim medaljama
Tanjugov snimak sa svečanog dočeka naših olimpijaca i njihove izjave na dočeku
Tanjugova galerija slika sa svečanog dočeka
Prilog RTS-a sa izjavama naših takmičara
Tanjugov video o prijemu kod ministra prosvete i nauke
Tekst i TV prilog B92 o prijemu kod ministra prosvete i nauke
Tekst Politike o prijemu kod ministra prosvete i nauke
Fonetov snimak prijema kod ministra prosvete i nauke
Tekst sa sajta Ministarstva prosvete i nauke o prijemu
Tekst o Milanu Kornjači
Gostovanje Milana Krstajića na televiziji Hepi

 

Ovaj unos je objavljen pod IPhO i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.